Ontstoppen van ketelafvoer

Het ontstoppen van ketelafvoer is meestal een lastig karwei, omdat dit meestal een 32 mm leiding is, is dat voor de amateur een echt probleem. Er ontstoppingsmiddel van bv. HG in gooien raden wij sterk af. De reden hiervoor is dat een ketel condenswater afgeeft, en je dit alleen kan stoppen als de ketel uit zet. Als u er ontstoppingsmiddel in gooit en er komt water bij dan stroomt het ontstoppingsmiddel over de vloer. Het gevolg is dat uw vloer wordt beschadigd.

Een ketelafvoer raakt verstopt door twee oorzaken:

  1. Door vervuiling in de ketel (wit –geel achtig slijm).
  2. Er te weinig condens water ontstaat om de leiding schoon te spoelen.

Wij plaatsen vaak eerst een ontstoppingsstuk tussen de leiding.
Daarna ontstoppen we de leiding of met hoge waterdruk  of d.m.v. een verenmachine. In deze machine zit een veer die specifiek ontworpen is voor een 32 mm buis. deze veer is wel 10 meter lang. Daarna spoelen we de leiding met water om er zeker van te zijn dat de leiding het water goed afvoert.

Hoe kan men dit voorkomen?

Helemaal voorkomen is lastig, maar voorkomen dat het probleem zich snel weer voordoet mogelijk. De verstopping ontstaat namelijk door te weinig spoeling. Dit kunt u dus verhelpen door de afvoer periodiek spoeling te geven. Vuil lost makkelijker op met warm water. Daarom adviseren we u eens in de twee weken warm water in de afvoer van de ketel te gieten. Dit kunt u doen met een plantengieter of bijv. een frisdrankfles. Soms is het ook mogelijk te spoelen d.m.v. tuinslang met een kraan in de buurt van de afvoer. Pas dan wel op dat u erbij blijft staan als u spoelt met een tuinslang. Mocht de leiding toch verstopt zitten dan overstroomd de afvoer.

Verhelpen door aanpassing/vervanging leiding

Als vuil niet de tijd krijgt om uit te harden in de afvoer kan er geen verstopping ontstaan. Echter blijft er vaak vervuild water staan in de afvoer doordat afvoeren vaak niet goed op afschot liggen. De afvoer loopt niet goed af, hierdoor stroomt water vaak nog wel weg, maar blijft vuil liggen omdat het zwaarder is. Daarom is het niet altijd te voorkomen dat er verstoppingen ontstaan. De oplossing hiervoor is vervangen of aanpassing van de ketelafvoer. Dit is niet vaak een kleine ingreep, omdat ketels vaak in kleine ruimtes staan en er daardoor weinig ruimte is voor afschot. Wij kunnen natuurlijk kijken of er desondanks niet toch mogelijk toe is.

Afspraak maken?

U kunt ons 24/7 bereiken, dit kan zowel telefonisch als via de mail. U kunt ons dan uitleggen wat uw probleem is en wat u waarneemt. Het is mogelijk dat u meerdere problemen hebt met verschillende afvoeren die eenzelfde oorzaak hebben. Het kan ook zijn dat deze problemen een verband met elkaar hebben. Door de situatie met ons te bespreken wordt het probleem duidelijker. Hierdoor kunnen we bepalen wat er moet gebeuren om uw probleem te verhelpen. Vervolgens kunt u een afspraak met ons maken, zodat wij kunnen langskomen en u kunnen helpen.